Mielipidekirjoitus 13.9.14, HS : Lapinlahti kaikille kaupunkilaisille

Lapinlahti kaikille kaupunkilaisille

HS Mielipidepalsta 13.9.2014

Kirjoittaneet Lilli Riihiranta Jaana Lähteenmaa

Musiikkitalo on pystyssä, Keskustakirjasto-hanke vireillä, ja eläköön: lastensairaalan rakentaminen on alkanut. Mutta Lapinlahden historiallinen, komea sairaala seisoo tyhjillään yhdessä kantakaupungin kauneimmista paikoista. Se tulisi saada pikaisesti elävään käyttöön ennen kuin rakennus rapistuu kokonaan.

Lapinlahden sairaalan omistaa Helsingin kaupunki. Sen peruskorjausta on siirretty huonon taloudellisen tilanteen takia vuoteen 2021 saakka.

Ajatus kulttuuri- ja mielenterveystalosta on elänyt pitkään. Tämän vuoden toukokuussa idean ympärille käynnistyi Lapinlahden Lähde-hanke, jossa on mukana monia yhdistyksiä ja useita tahoja. Hankkeen tavoitteena on luoda Lapinlahden sairaalasta ja sen puistosta kaikille avoin kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin keskus.

On suunniteltu, että kulttuurin ja hyvän mielen keskukseen tulisi muun muassa yhteinen oleskelutila, kahvila, kansalaisjärjestöjä, yhteiskunnallisia yrityksiä, taidetta ja tapahtumia. Rantaan tulisivat sauna ja uimaranta, talvella jäähän aukeaisi avanto.

Sairaalan kunnostaminen ja keskuksen toiminta toisivat kipeästi kaivattuja työmahdollisuuksia työttömille ja mielenterveyskuntoutujille. On arvioitu, että sairaalan remonttiin tarvittaisiin noin 20 miljoonaa euroa. Lapinlahden Lähde-projekti yrittää auttaa kaupunkia löytämään remontille myös muita rahoittajia.

Vetoamme kaupungin virkamiehiin ja päättäjiin sekä myös yksityisiin tahoihin: Lapinlahden sairaala puistoineen tulisi saada kaikkien kaupunkilaisten ja myös vierailijoiden hyvän mielen lähteeksi.

Uusi Lapinlahti voisi olla vapaaehtoistyön, kansalaisjärjestötoiminnan ja kulttuurin sekä suvaitsevaisten kohtaamisten epäkaupallinen kehto. Näinä eriarvoistumisen, taloudellisen taantuman ja kovien asenteiden aikoina sellaisen tarve ei pääkaupunkiseudulla ainakaan vähene.

Lilli Riihiranta
Jaana Lähteenmaa
Helsinki

Vastaa