Kevätkirje huhtikuu 2018

Toden totta, jo 30 vuotta on kulunut siitä kun Lapinlahden sairaalatoimintaa puolustanut joukko päätti innostuneen toimintansa vakiinnuttamiseksi perustaa mielenterveys- ja kulttuuriyhdistyksen, joka sai nimekseen Pro Lapinlahti ry – Pro Lappviken rf. Yhdistyksen rekisteröitymispäivänä 12.4. 1988 ilmassa oli intoa, ideoita ja sydämen paloa Lapinlahden puolustamiseksi.

Juhlavuonna olet tervetullut tutustumaan laajemmin yhdistyksen historiaan Tilaa ihmiselle-
juhlanäyttelyn puitteissa Lapinlahden galleriakäytävällä 3. – 16.5.
16.5. järjestetään juhlavuoteen liittyvä kansainvälinen seminaari mielenterveydestä
kaupunkisuunnittelussa (englanninkielinen).

Vuosi 2018 on yhdistyksessämme alkanut innostuneissa tunnelmissa, niin näyttelyä kuin seminaaria suunnitellen. Vuoden 2017 aikana Pro Lapinlahden toiminta kasvoi osana Lapinlahden Lähdettä muun muassa kahden hankkeen (We Pop Up ja Miitti) myötä. Lisäksi yhdistyksestä tuli Suomen Mielenterveysseuran paikallisyhdistys.

 

STRATEGIA

Yhdistyksen hallitus kutsui jäseniä marraskuussa 2017 pohtimaan yhdistyksen strategiaa. Intensiivisen päivän tuloksena syntyi seuraavaa:

Yhdistyksen perustehtävä
Yhdistyksen perustehtävänä on puolustaa ja vaalia aktiivisesti Lapinlahden keidasta. Tämän
keitaan äärellä ihmisellä on oikeus olla omana itsenään, myös haavoittuneena. Keitaan tehtävä on tukea helsinkiläisten mielenterveyttä ja -hyvinvointia monimuotoisesti mm. kulttuuria ja luontoa hyödyntävin menetelmin. Näiden menetelmien äärellä osallistujat pääsevät toteuttamaan itseään ja saavat voimaantumisen kokemuksia.

Yhdistyksen arvot
– Avoimuus ja läpinäkyvyys (organisaation taso)
– Ihmisarvo (yksilön taso)
– Lapinlahden arvo (paikan taso)

Yhdistyksen visio
Yhdistys ylläpitää ja kehittää Lapinlahdesta kukoistavaa tapahtumakeskusta, jossa ovat vahvasti
läsnä mielen hyvinvointia tukevat teemat. Lapinlahti säilyy nykyisen kaltaisena ei-kaupallisena
yhdessä tekemisen ja kulttuuritapahtumien toteutuspaikkana.

 

TOIMINTA

  • Hanketyö, arjessa toteutuva kulttuuri -ja luontotoiminta Lapinlahdessa.

We Pop-Up on STEAn Veikkausvaroin rahoittama hanke 2017-2019, jonka tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen. Miitti on opetus ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke 2017-2018, jonka tavoitteena on turvapaikanhakijoiden ja kantaväestön välisellä kulttuuritoiminta tukea kototutumista ja vastustaa vihapuhetta.

  • Lapinlahden historian esiin nostaminen

Lapinlahden historian vaaliminen on aina ollut yhdistyksemme ydintoimintaa. Merkittävää on
mm., että Pro Lapinlahti ajoi v. 1993 läpi Lapinlahden rakennusten suojelupäätöksen.

Yhdistys ylläpitää ja kehittää Mental Museum -näyttelytoimintaa Lapinlahden Venetsia-rakennuksessa. Näyttely kertoo nimenomaan Lapinlahden ja mielenterveyden hoidon historiasta. Kauttamme on mahdollista myös tilata ryhmille opastettuja historiakierroksia Lapinlahdessa. Museolla on aika ajoin tarvetta vapaaehtoisille valvojille. Jos kiinnostut, niin ole yhteydessä puheenjohtajaan.

Yhdistys myy tukituotteita: Lapinlahti-kuosilla painettuja kangaskasseja, patalappuja, tyynyliinoja, pussukoita ym. Tuotteet myynnissä kahvilan Lähteen yhteydessä.

  • Palstat ja puistotoiminta

Yhdistys koordinoi ja vuokraa kaupungin toimeksiannosta Lapinlahden viljelypalstoja. Aktiivinen viljelijäjoukko järjestää myös mm. Sadonkorjuujuhlia ja on mukana yhteistyössä esimerkiksi We Pop Up – hankkeen luontotoimintaryhmän kanssa. Jokasyksyinen, pitkät perinteet omaava tempaus on kukkasipuleiden istutustalkoot.

  • Tapahtumat

Muina Pro Lapinlahden toistuvina tapahtumina ovat muun muassa keväinen linturetki sekä
sadonkorjuujuhlat elokuun lopussa. Lokakuussa järjestettävä Aleksis Kiven päivän tapahtuma painottuu kulttuuriin ja lisäksi Pro Lapinlahti on tehnyt pitkään yhteistyötä Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön kanssa.

Perinteitä vaalitaan tänäkin vuonna. Alla listattuna Pro Lapinlahden juhlavuoden tapahtumia, joista osan ajankohta varmentuu myöhemmässä vaiheessa. We Pop Up ja Miitti – hankkeet järjestävät joka viikko Lapinlahdessa avointa ryhmätoimintaa ja tapahtumia. Lisäksi Lapinlahden Lähteellä on monenlaisia luentoja, esityksiä ja päivittäin avoinna myös Lapinlahden Lähteen Kahvila, Puoti, Patina ja sauna sekä monta kiinnostavaa galleriaa.

Seuraa tapahtumia nettisivuiltamme www.prolapinlahtiry.fi sekä www.lapinlahdenlahde.fi

Linturetki 7.5. klo 6
MHAW-basaari 20.5.
Kylvötapahtuma
Hymylä, Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö 5.6.
Helsinki-päivä 12.6.
Sadonkorjuujuhlat ja Lapilahti-päivä, elokuu tarkentuu
Aleksis Kiven päivä 10.10.
Kukkasipuleiden istutustalkoot 21.10. klo 12-14

Tapahtumista löytää myös tietoa Facebookissa, Instagramissa sekä mainoksina kahvilasta.
Annamme myös mieluusti lisätietoa esimerkiksi sähköpostilla tai sopien tapaaminen.

  • Vaikuttamistyö

Helsingin kaupunki valmistelee ideakilpailua Lapinlahden alueen kehittämiseksi. Pro Lapinlahti on osana Lapinlahden Lähdettä tarjoamassa omaa konseptiaan nykyisen toiminnan pohjalta kilpailuun. Tavoitteena on saada pitkäaikainen vuokrasopimus kaupungin kanssa.

Suomen Mielenterveysseuran paikallisyhdistyksenä Pro Lapinlahti pyrkii myös vaikuttamaan
laajemmin yhteiskuntaan. Lapinlahden Lähteellä toteutuva monimuotoinen toiminta on tuottanut paljon ihmisten hyvinvointia lisääviä vaikutuksia ja merkityksiä arkeen.

JÄSENYYS JA JÄSENMAKSU

Liityttyämme Suomen Mielenterveysseuran paikallisyhdistykseksi jäsenmaksu on nyt 15 euroa. Lasku tulee suoraan Suomen Mielenterveysseuralta.

Pro Lapinlahti ottaa innokkaasti vastaan uusia jäseniä ja toivottaa muutenkin tervetulleeksi mukaan toimintaan! Levitä sanaa. Liittymisohjeet löytyvät Pro Lapinlahden verkkosivuilta www.prolapinlahtiry.fi.

 

Yhdistyksellä ei ole rahankeräyslupaa. Spontaanit lahjoitukset tai muistamiset voi osoittaa Pro
Lapinlahti-Lappviken ry:n tukitilille FI05 8000 1279 0162 90 (Danske Bank).

 

Loppuun hieman keväistä toiveikkuutta: “Kaikkialla on pieniä alkuja, joista voi kasvaa mitä vain.”

 

Helsingissä 3.4.2018

Katja Liuksiala, puheenjohtaja

Tuomas Karisto, sihteeri

katja.liuksiala@kolumbus.fi

prolapinlahtiry@gmail.com